Jak powinna wyglądać karta menu?
Każda restauracja, bar szybkiej obsługi czy kawiarnia powinna posiadać własną kartę menu, która pomoże zebrać wszelkiego rodzaju dania i napoje, jakie klient może zamówić. Pozostaje jednak pytanie, jak właściwie powinna wyglądać wysokiej klasy karta menu?
Modny minimalizm w kartach menu
W ostatnim czasie niezwykle modny stał się minimalizm. Zgodnie z tym stylem urządzamy mieszkania, ubieramy się, a często również projektujemy wizytówki firmowe. Minimalizm okazuje się niezwykle pomocny w kontekście tworzenia karty menu, która nie może być zbyt obfita w treść ani formę. Minęły już czasy, w których karta menu przypominała dużą księgę.
Dziś oferta konkretnego baru czy restauracji przedstawiana jest na jednej, góra dwóch kartkach, jak na tej przykładowej. Często właściciele lokali gastronomicznych decydują się stworzyć dwie, osobne karty – w jednej prezentowane są dania, w drugiej zaś napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Dzięki temu klient, w razie potrzeby, może sięgnąć po jedną z kart, nie musi zaś kartkować całego pliku.
Karta menu – jasna i przejrzysta
Klienci nie lubią przerostu formy nad treścią, nie lubią także, gdy tej treści jest za dużo bądź gdy jest ona nieczytelna. W modzie są obecnie proste karty menu, z których jasno można wywnioskować, co znajduje się w ofercie konkretnego punktu gastronomicznego oraz jaka jest cena dania bądź napoju.
Pomiędzy konkretnymi wierszami powinny zostać zachowane odstępy, natomiast informacja o cenie musi znajdować się na tym samym poziomie, co wyszczególniony produkt. Karta menu może zawierać dodatkowe elementy ozdobne, na przykład nazwę firmy i jej logo, lecz nie należy przesadzać z ilością czy formą grafiki.
Ma ona być jedynie tłem dla treści, nie może więc wysuwać się na pierwszy plan. Warto o tym pamiętać, ponieważ nieczytelna karta zniechęca klienta do złożenia zamówienia.